Dit zijn de populairste vissen van de aarde

Beenvissen, oftewel vissen met botten, zijn de meest voorkomende vissen op aarde. Ongeveer 95% van alle vissen zijn namelijk beenvissen. Deze infraklasse van vissen hebben een intern benig skelet, vandaar ook de naam beenvissen. Wist je dat er in totaal wel meer dan 26.000 soorten beenvissen zijn? Dit zijn er heel wat. Je vindt deze vissen in allemaal verschillende groottes, kleuren en vormen. Wil je meer weten over wat deze infraklasse vissen zo bijzonder maakt? En wil je ook meer weten over de tegenhanger van de beenvis? Lees dan snel verder, want in dit blog wordt hier meer over verteld.

Bekende beenvissen

Een beenvis is dus de meest voorkomende soort vis op aarde. Er zijn bekende en minder bekende beenvissen. Wist je dat bijvoorbeeld een zalm en een zeebaars beenvissen zijn? Zo ook sardines en karpers. Maar ook een makreel is een beenvis. Daarnaast is de zwaarste bekende beenvis de maanvis of de klompvis. Een volwassen maanvis weegt namelijk gemiddeld één ton.

Beenvissen en kraakbeenvissen

Zoals eerder genoemd zijn veruit de meeste vissen op aarde beenvissen. Maar er is ook een tegenhanger: de kraakbeenvis. Waar beenvissen botten hebben, hebben kraakbeenvissen dit niet. Deze infraklasse van vissen hebben namelijk een kraakbeenskelet. Dit skelet is minder sterk dan het skelet van beenvissen. Dit skelet is echter wel een stuk flexibeler. Net als bij beenvissen zijn er ook een aantal kraakbeenvissen waar je vast wel eens over hebt gehoord. Zo is een beroemde en angstaanjagende kraakbeenvis bijvoorbeeld de grote witte haai. Maar ook roggen zijn kraakbeenvissen, bijvoorbeeld de stekelrog en de mantarog.

Verschil in kieuwen

Naast dat er een verschil is tussen het skelet, is er ook een verschil in de kieuwen tussen beenvissen en kraakbeenvissen. Je hebt vast wel eens van kieuwen gehoord. Dit zijn de ademhalingsorganen van vissen, want vissen halen geen adem door hun mond zoals mensen. Bij beenvissen worden deze kieuwen ter bescherming bedekt door een huidflap. Deze huidflap wordt ook wel een operculum genoemd. Bij kraakbeenvissen is dit niet het geval, want daarbij worden de kieuwen niet bedekt.

Waar zijn deze vissen te vinden

Als je naar de leefomgeving van beenvissen kijkt lijkt het alsof zij heel flexibel zijn. Dit is ook zeker het geval, want je kunt ze eigenlijk in alle omgevingen, zowel zoet- of zoutwateren, tegenkomen. Maar zeker ook in verschillende oceanen. Daarentegen zijn kraakbeenvissen niet op alle plekken te vinden. Zij leven namelijk voornamelijk in de zee.

Het menu van beenvissen

Als je naar het eetgedrag van beenvissen kijkt, verschilt dit nogal per soort beenvis. Zo zijn verschillende beenvissen omnivoren (alleseters), carnivoren (vleeseters) en herbivoren (planteneters). De meeste beenvissen zijn roofvissen. Ze jagen dus zelf actief op prooien om aan hun dagelijkse maaltijden te komen. Wat eten ze? Voornamelijk andere vissen, schaaldieren of bijvoorbeeld zee-egels. In tegenstelling tot beenvissen zijn alle kraakbeenvissen alleseters, en eten eigenlijk voornamelijk vlees. Dieren zoals haaien jagen bijvoorbeeld op dolfijnen, zeehonden, zeevogels en kreeften.

Voortplantingsgedrag van beenvissen

De meeste vrouwelijke beenvissen leggen eitjes. Hierna bevrucht de mannetjes beenvis de eieren door over deze heen te zwemmen en zaadcellen te verspreiden. Na een tijd komen de eieren uit en dit zijn dan larven. Zij moeten zich zelf zien te ontwikkelen, waarbij je kan bedenken dat de overlevingskans erg laag is. Er zijn veel gevaren op de loer (bijvoorbeeld andere hongerige vissen). Bij kraakbeenvissen vindt de voortplanting anders plaats. Dit gebeurd namelijk intern in de vis zelf, de zaadcel van de mannetjes vis komt in een eitje in de vrouwtjes vis. De vissen die hieruit komen worden als meer functioneel geboren in vergelijking met de larven bij beenvissen. Hierdoor is de kans op overleving groter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *