Het beste eten voor jouw hond!

Het is voor iedereen met een hond belangrijk om ervoor te zorgen dat deze honden een zo goed en gezond leven kunnen leiden. Om ervoor te zorgen dat jouw hond zo gezond mogelijk is, is het belangrijk om de hond genoeg beweging te geven. Bovendien moet de hond ook ten alle tijden genoeg aandacht en liefde krijgen. Daarbij is het logischerwijs ook heel erg belangrijk om jouw hond goede en gezonde voeding, zoals bijvoorbeeld graanvrij hondenvoer aan te bieden. Door deze dingen te doen, kun je ervoor zorgen dat jouw hond gezond, gelukkig en blij kan blijven.

De volgende tips kunnen jou helpen met het vinden van het beste eten voor jouw hond!

Wees je bewust van mogelijke allergieën

Het kan zo zijn dat jouw hond een allergie heeft voor bepaalde ingrediënten. Wanneer je deze ingrediënten toch aan de hond zou voeren kan dit bij de honden zorgen voor gezondheidsproblemen. Het is dus ook heel erg belangrijk om er zeker van te zijn dat jouw honden geen allergieën hebben. 

Kies bijvoorbeeld voor royal canin hondenvoer als jouw hond hier geen allergieën voor heeft. Dit hondenvoer heeft namelijk erg veel goede voedingsstoffen die iedere hond nodig heeft. Wanneer je ervoor zorgt dat jouw hond deze voedingsstoffen voldoende binnen krijgt, kun je er zeker van zijn dat jouw hond een beter en blijer leven zal kunnen leven. 

Kies voor gespecialiseerde voeding

Kiezen voor de voeding voor jouw hond kan moeilijk zijn, maar dit hoeft niet zo te zijn. Uiteraard is het van heel erg groot belang om rekening te houden met mogelijke allergieën en met de hoeveelheid voedingsstoffen in hondenvoer, maar het is ook belangrijk om te letten op welke soort hond jij hebt. Het is namelijk soms zo dat grote honden andere voeding eten dan kleine honden, of dat jonge honden andere voeding eten dan oude honden. 

Let op de kenmerken van de voeding

Er bestaan ook verschillende soorten hondenvoer die goed zijn voor bijvoorbeeld de vacht. Kiezen voor zo een soort hondenvoer kan een goede keuze zijn als je een hond hebt met een lange, mooie en volle vacht. Deze mooie vacht kan erg goed behouden worden door de juiste hondenvoeding. 

Doe zelf onderzoek

Net zoals dat je jouw kinderen gezond eten zou willen geven, is het logisch dat je deze zelfde behandeling aan jouw huisdieren wil geven. Het is dan ook belangrijk om zelf op zoek te gaan naar wat gezond eten is voor dieren. Door zelf onderzoek te doen naar goed hondenvoer, kun je er steeds zekerder van worden welk soort eten goed bij jouw hond past. Vaak kun je hier ook informatie over krijgen bij verschillende winkels of webwinkels. 

Een hond is een onderdeel van het gezin. Het is dus heel erg belangrijk dat de hond ook daadwerkelijk een goed leven kan hebben. Gelukkig kun je hiervoor zorgen door de hond gezonde voeding te geven, door voor voldoende beweging te zorgen en door erg veel liefde en aandacht te geven. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat de hond een goed, blij, gelukkig en vooral gezond leven kan leiden!

Dit zijn de populairste vissen van de aarde

Beenvissen, oftewel vissen met botten, zijn de meest voorkomende vissen op aarde. Ongeveer 95% van alle vissen zijn namelijk beenvissen. Deze infraklasse van vissen hebben een intern benig skelet, vandaar ook de naam beenvissen. Wist je dat er in totaal wel meer dan 26.000 soorten beenvissen zijn? Dit zijn er heel wat. Je vindt deze vissen in allemaal verschillende groottes, kleuren en vormen. Wil je meer weten over wat deze infraklasse vissen zo bijzonder maakt? En wil je ook meer weten over de tegenhanger van de beenvis? Lees dan snel verder, want in dit blog wordt hier meer over verteld.

Bekende beenvissen

Een beenvis is dus de meest voorkomende soort vis op aarde. Er zijn bekende en minder bekende beenvissen. Wist je dat bijvoorbeeld een zalm en een zeebaars beenvissen zijn? Zo ook sardines en karpers. Maar ook een makreel is een beenvis. Daarnaast is de zwaarste bekende beenvis de maanvis of de klompvis. Een volwassen maanvis weegt namelijk gemiddeld één ton.

Beenvissen en kraakbeenvissen

Zoals eerder genoemd zijn veruit de meeste vissen op aarde beenvissen. Maar er is ook een tegenhanger: de kraakbeenvis. Waar beenvissen botten hebben, hebben kraakbeenvissen dit niet. Deze infraklasse van vissen hebben namelijk een kraakbeenskelet. Dit skelet is minder sterk dan het skelet van beenvissen. Dit skelet is echter wel een stuk flexibeler. Net als bij beenvissen zijn er ook een aantal kraakbeenvissen waar je vast wel eens over hebt gehoord. Zo is een beroemde en angstaanjagende kraakbeenvis bijvoorbeeld de grote witte haai. Maar ook roggen zijn kraakbeenvissen, bijvoorbeeld de stekelrog en de mantarog.

Verschil in kieuwen

Naast dat er een verschil is tussen het skelet, is er ook een verschil in de kieuwen tussen beenvissen en kraakbeenvissen. Je hebt vast wel eens van kieuwen gehoord. Dit zijn de ademhalingsorganen van vissen, want vissen halen geen adem door hun mond zoals mensen. Bij beenvissen worden deze kieuwen ter bescherming bedekt door een huidflap. Deze huidflap wordt ook wel een operculum genoemd. Bij kraakbeenvissen is dit niet het geval, want daarbij worden de kieuwen niet bedekt.

Waar zijn deze vissen te vinden

Als je naar de leefomgeving van beenvissen kijkt lijkt het alsof zij heel flexibel zijn. Dit is ook zeker het geval, want je kunt ze eigenlijk in alle omgevingen, zowel zoet- of zoutwateren, tegenkomen. Maar zeker ook in verschillende oceanen. Daarentegen zijn kraakbeenvissen niet op alle plekken te vinden. Zij leven namelijk voornamelijk in de zee.

Het menu van beenvissen

Als je naar het eetgedrag van beenvissen kijkt, verschilt dit nogal per soort beenvis. Zo zijn verschillende beenvissen omnivoren (alleseters), carnivoren (vleeseters) en herbivoren (planteneters). De meeste beenvissen zijn roofvissen. Ze jagen dus zelf actief op prooien om aan hun dagelijkse maaltijden te komen. Wat eten ze? Voornamelijk andere vissen, schaaldieren of bijvoorbeeld zee-egels. In tegenstelling tot beenvissen zijn alle kraakbeenvissen alleseters, en eten eigenlijk voornamelijk vlees. Dieren zoals haaien jagen bijvoorbeeld op dolfijnen, zeehonden, zeevogels en kreeften.

Voortplantingsgedrag van beenvissen

De meeste vrouwelijke beenvissen leggen eitjes. Hierna bevrucht de mannetjes beenvis de eieren door over deze heen te zwemmen en zaadcellen te verspreiden. Na een tijd komen de eieren uit en dit zijn dan larven. Zij moeten zich zelf zien te ontwikkelen, waarbij je kan bedenken dat de overlevingskans erg laag is. Er zijn veel gevaren op de loer (bijvoorbeeld andere hongerige vissen). Bij kraakbeenvissen vindt de voortplanting anders plaats. Dit gebeurd namelijk intern in de vis zelf, de zaadcel van de mannetjes vis komt in een eitje in de vrouwtjes vis. De vissen die hieruit komen worden als meer functioneel geboren in vergelijking met de larven bij beenvissen. Hierdoor is de kans op overleving groter.

Koi aandoeningen die voor kunnen komen

Koi aandoeningen

De koi kan ziek woorden door verschillende aandoeningen. In ons artikel bespreken we een aantal aandoeningen de uw koi kan oplopen.

Parasieten

Een parasiet is een organisme dat op of in een ander organisme ( de gastheer ) leeft en daarvan profiteert, gewoonlijk doordat de parasiet eet van de gastheer. De gastheer profiteert niet van de aanwezigheid van de parasiet; integendeel, de aanwezigheid van de parasiet is meestal schadelijk.

Koi kunnen gastheer zijn voor verschillende parasieten, van kleine eencellige organismen ( protozoa ) tot grote zichtbare parasieten als visluis, bloedzuigers en “wormen”. Omdat er zoveel verschillende parasieten voorkomen, zullen we ze hier behandelen naar hun biologische soort.

Witte stip

Witte stip is bekend bij eenieder die al wat langer vissen houdt. Het wordt veroorzaakt door een protozoon met de wetenschappelijke naam Ichthyophthirius multifiliis. Witte stip kent een ingewikkelde levenscyclus en kan zich snel door een vissenbevolking verspreiden.

De witte stipjes op de huid, vinnen en kieuwen worden “rijp” wanneer ze ongeveer 1 mm zijn, breken dan door de huid heen en vallen er af. Binnen een paar uur nestelen ze zich in de vijver en vormen ze een kiemcel. Ze vermenigvuldigen zich vervolgens, waardoor meer dan duizend kleine infectiehaardjes worden gevormd. Wanneer deze “zwemsporen” uit de kiemcel breken, moeten ze binnen 24 uur een gastheer vinden om te overleven.

Koi die geïnfecteerd zijn, vertonen de kenmerken witte stipjes, krabben zichzelf en willen de watertoevoerbuis inzwemmen. Wanneer de infectie zich verder ontwikkeld, eten de vissen niets meer, worden ze passief en verliezen hun kleur. Als u er niets aan doet, is witte stip dodelijk. Gelukkig zijn er in de handel effectieve middelen tegen de ziekte verkrijgbaar.

Vinrot, zweren en bloedvergiftiging

Sommige bacterien, met name Aeromonas en Pseudomonas, veroorzaken vinrot, huidaandoeningen en interne bloedingen. Deze bacteriën komen gewoon in zoet water voor en kunnen al bij een temperatuur van 10 graden celsius ziekten veroorzaken, zodat ze met name in de lente en de herfst een probleem kunnen vormen.

Ze veroorzaken vaak infecties bij vissen die verzwakt zijn door stress, verwondingen op het lichaam, of slechte waterkwaliteit. Wanneer u de waterkwaliteit in de vijver optimaal houdt, bent u ook bezig met het voorkomen van dit soort problemen.

Karpererythrodermatitis, een huidziekte die veroorzaakt wordt door een variant van Aeromonas, leidt tot zweren op de huid van de besmette koi. De ziekte begint meestal met een verwonding, en de beschadiging die de infectie veroorzaakt, leidt vaak tot secundaire schimmelinfecties. Wanneer hier niets aan gedaan wordt, zullen deze infecties door het lichaam verspreiden, wat kan resulteren in interne bloedingen en septikemie ( bloedvergiftiging ).

Als er op tijd een diagnose wordt gesteld, kan de infectie met een antibiotica-kuur worden bestreden, hoewel daarbij problemen kunnen optreden wanneer deze geneesmiddelen eerder verkeerd zijn toegepast.

“Gatenziekte” is waarschijnlijk de term die veel koibezitters gebruiken om de zweren te beschrijven die op het lichaam van de koi voorkomen als gevolg van een bacteriële infectie. Zulke gaten leiden onveranderlijk tot problemen met de osmose. Bij een gezonde vis is er een evenwicht tussen de hoeveelheid water dat het lichaam binnenkomt ( voornamelijk via osmose door de kieuwen ) en het water dat het lichaam via de nieren als urine uitscheidt.

Wanneer een koi gaten in het lichaam heeft, dringt het water vrijelijk door de beschadigde huid naar binnen en vormt een extra belasting voor de nieren, waardoor ze kunnen uitvallen. In deze omstandigheden kan het de moeite waard zijn om zout aan het water toe te voegen, en wel 3 gram per liter water. Deze oplossing van 0,3 procent helpt om het osmose-evenwicht bij de wond weer te herstellen en om de werkbelasting van de nieren te verlichten.

Met een zoutbehandeling kan het evenwicht bij gestreste koi vaak weer worden hersteld; gestreste koi zijn wat vatbaarder voor bacteriële infecties. Zout is een krachtig desinfecterend middel dat de ziekteverwekkende bacterien vaak uitschakeld voordat die problemen veroorzaken. Wanneer er een lading koi uit Japan aankomt, zullen de meeste handelaren de koi bijvoorbeeld een bepaalde tijd laten laten bijkomen in een vijver waar water in zit dat soms wel de dubbele concentratie zout bevat van wat hierboven is aangegeven.

De koibezitter moet dus voortdurend een grote zak zout onder handbereik hebben om bij de eerste tekenen van een probleem wat aan het vijverwater toe te voegen. ( De zoutconcentraties die hier worden aangegeven zijn over het algemeen lager dan de concentraties die meestal worden opgegeven. We zijn dus voorzichtig; wanneer u teveel zout toegevoegd en/of het zout wordt niet eerst met water verdund voordat het in de vijver wordt gedaan, kunnen de vissen “zoutblaren” krijgen. Als u ervaren bent in het houden van koi, gebruikt u wellicht al iets meer zout dan wij aanbevelen. )

Bacteriële kieuwziekten

De kieuwen kunnen worden besmet door veel verschillende soorten bacteriën; de symptomen hangen af van de aard en de ernst van de infectie. In veel gevallen zal een onderzoek onder microscoop uitwijzen dat de uiteinden van de kieuwplaatjes aan elkaar vastzitten; in ernstige gevallen zullen de plaatjes helemaal aan elkaar zijn vastgekoekt. Ook kunnen de kieuwenplaatjes zodanig wegteren dat alleen het kraakbeengedeelte overblijft.

Hier moet wel opgemerkt worden dat het niet altijd de bacteriën zijn die verantwoordelijk zijn voor deze verschijnselen; veel kieuwziekten zijn nog niet goed beschreven.
Bacteriële kieuwziekten zijn niet gemakkelijk te behandelen. Wanneer de diagnose in een vroeg stadium kan worden gesteld, is het mogelijk dat de koi weer beter wordt, maar het komt vaak voor dat de schade niet meer kan worden hersteld tegen de tijd dat de symptomen zichtbaar worden.

Buikwaterzucht

De symptomen van “buikwaterzucht” zijn heel duidelijk: uitpuilende ogen ( vaak aangeduid als exophthalmus ) en uitgezette schubben als bij een dennenappel. Het is belangrijk om te weten dat buikwaterzucht een teken is van een aantal mogelijke gezondheidsproblemen.

De ziekte kan onder meer veroorzaakt worden door haperende nieren of congestie bij het hart, maar kan ook veroorzaakt worden door een bacteriële invasie. Het is buitengewoon moeilijk een adequate keuze te maken uit een van de mogelijk oorzaken van buikwaterzucht; uiteindelijk kan een bacteriële infectie slechts worden vastgesteld als de symptomen ook bij andere vissen voordoen.

Bacteriële buikwaterzucht is een besmettelijke ziekte, zodat besmette vissen het best afgezonderd kunnen worden. Wanneer u het vijverwater behandelt met een goede bactericide, kunt u voorkomen dat de ziekte overslaat op andere vissen. De reeds besmette koi kunnen het best in afzondering behandelt worden met breedspectrum-antibiotica of vergelijkbare geneesmiddelen.